MDRT Instrumente Structurale
www.inforegio.ro
Investim īn viitorul tau!
Proiect selectat īn cadrul Programul Operational Regional si cofinantat de Uniunea Europeana prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.
Continutul acestui material nu reprezinta īn mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romāniei.
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
Fair play Club
Ultimele Stiri
 • A inceput Campionatul "Fair Play": Liga 1, 2 si 3 (2016-2017)
 • Fair Play Club anunta afilierea la
  Federatia de Minifotbal din Romania
 • Castigatoarea Campionatului va participa la faza pe tara a Cupei Romaniei organizata de FMR (iunie 2015)
 
bine ati venit la clubul nostru

Regulament

Download Regulamentul competitiei

REGULAMENTUL COMPETITIONAL AL
CAMPIONATULUI FAIR PLAY DE MINIFOTBAL AMATORI
ALBA IULIA


ORGANIZAT SUB EGIDA
 FEDERATIEI DE MINIFOTBAL DIN ROMANIA

 

            ORGANIZATOR:
                             FAIR PLAY CLUB

            LOCUL DE DESFASURARE:
                        BAZA SPORTIVA FAIR PLAYALBA IULIA

Regula 1  – Terenul de joc

(1)           Dimensiuni:
Terenul de joc este un dreptunghi a cărui lungime trebuie să depăşească lăţimea lui.
Lungime: min. 25 m, max. 42 m.
Lăţime: min. 15 m, max. 25 m.

 (2)          Linii de marcare a terenului de joc:
Terenul de joc trebuie marcat cu linii vizibile. Liniile aparţin acelui spaţiu pe care-l delimitează. Liniile mai lungi sunt linii de margine, cele mai scurte sunt linii de poartă.
Linia de la jumătate împarte terenul de joc în două părţi egale.
Centrul terenului va fi vizibil marcat printr-un punct împrejurul căruia va fi trasat un cerc, cu o rază de 3 m.

(3)           Punctul de pedeapsă:                                                     
a) În afara suprafetei de pedeapsă se va marca vizibil un punct situat pe o linie imaginară perpendiculară pe linia de poartă, la 7 m. din mijlocul liniei de poartă. Acesta este punctul de pedeapsă de 7 m.
b) În afara suprafetei de pedeapsă se va marca vizibil un punct situat pe o linie imaginară perpendiculară pe linia de poartă, la 9 m. din mijlocul liniei de poartă. Acesta este punctul de pedeapsă de 9 m.

(4)           Zona de înlocuire:
Zona de înlocuire se află la mijlocul terenului. Jucătorii trebuie să efectueze înlocuirea în dreptul acesteia, respectiv pe o distanta de maxim 2 m de linia de centru a terenului.
-     Excepţie se face doar pentru jucătorii accidentaţi.
-      Jucătorul accidentat are obligaţia de a anunţa arbitrul de joc, pentru a parăsi suprafaţa de joc şi a permite intrarea pe teren a unui jucător de rezerva.

(6)           Porţile:
Porţile vor fi amplasate la mijlocul liniei de poartă.
Porţile vor fi formate din doi stâlpi verticali care sunt legate de o bară transversală paralelă cu linia de poartă.
Distanţa între cei doi stâlpi (măsurată din colţul interior!) este de 3 m, distanţa barei transversale de linia de poartă este de 2 m. Lăţimea stâlpilor şi a barei transversale este de 8 cm.

Regula 2 -  Mingea de joc

(1)           Mingea:

 • materialul poate fi confecţionat din piele, sau din alt material omologat;
 • greutatea la începutul jocului min. 400 gr., max. 450 gr.;

                   Pe parcursul jocului mingea poate fi schimbată doar cu acordul arbitrului.

Regula 3 -  Modul de organizare

 • Campionatul Fair Play  de minifotbal se organizeaza sub egida Federatiei de Minifotbal din Romania  pentru stabilirea campioanei pe Municipiul Alba Iulia la Minifotbal pentru Amatori
 • Castigatoarea campionatului participa la Campionatul Nationala de Minifotbal Amatori organizat de Federatia de Minifotbal din Romania. ( in functie de deciziile Federatiei de Minifotbal din Romania) Castigatoarea Cupei participa la Cupa Romaniei organizat de Federatia de Minifotbal din Romania.
 • Fiecare echipa participanta are obligatia de a semna Conventia Civila incheiata intre parti in doua exemplare cu valoare juridica.
 • Delegatul fiecarei echipe efectueaza inscrierea in Campionat pe baza Procesului Verbal de inscriere, cat si a Tabelelor Nominale eliberate de organizatori.
 • Campionatul Fair Play de minifotbal amatori se desfasoara in sistem de doua/trei ligi. Liga ”A”, Liga „B” si Liga „C”, modul de organizare si sistemul de disputare a campionatului este stabilit la inceputul fiecarui sezon competitional de catre Organizatori
 • Echipele, care termina campionatul pe un loc de promvare intr-o liga superioara sunt obigate ca in urmatoare editie de campionat sa evolueze in liga promovata. Refuzul echipei de a evolua in liga promovata, atrage asupra ei sanctiunea cu retrogradea in ultimul esalon competitional.
 • Data inceperii campionatului este luna septembrie sau octombrie a anului in curs
 • Programul de desfasurare si orele de disputare a meciurilor este stabilit Comisia de Organizare
 • Campionatul va avea o Comisie de Disciplina, care va raspunde de buna desfasurare a campionatului conform regulamentului competitional, luand in considerare reg. campionatului
 • O echipa, club sportiv, asociatie sportiva etc. are dreptul de a inscrie doua loturi de jucatori sau echipe in campionat conform reg 4.
 • Echipele participante sunt direct raspunzatoare pentru orice manifestare reprorabila a propriilor suporteri si se sanctioneaza echipa in cauza conform Reg.15 punc. II Art.3
 • In incinta de joc pot intra doar jucatorii, antrenorii si delegatii echipelor care sunt inscrisi pe raportul de arbitraj si poseda Carnetul de legitimare.
 • Punctajul se stabileste in felul urmator: 3 puncte victorie, 1 punct egal si 0 puncte pentru infrangere
 • Falsificarea actelor campionatului municipal se pedepseste cu excluderea din campionat a delegatului echipei sau dupa caz a jucatorului.
 • ORGANIZATORII CAMPIONATULUI POT ADUCE MODIFICARI LA REGULAMENT IN ORICE PERIOADA A CAMPIONATULUI, DACA SE CONSIDERA NECESAR, IN VEDEREA BUNEI DESFASURARI SI ORGANIZARI A COMPETITIEI.

Regula 4. – Echipe si jucatori participanti

 • In campionatul Fair Play pot participa echipe de fotbal amatori apartinand unor firme, institutii, cluburi sportive, asociatii sportive, grupuri de prieteni etc. de pe raza judetului Alba.
 • Varsta min.de participare este de 16 ani impliniti.
 • În competițiile desfășurate sub egida Federației de Minifotbal din România NU au drept de joc jucătorii care au viză anuală pe anul în curs la echipe care au evoluat în ligile 1,2 și 3 de fotbal și respectiv 1 și 2 de futsal, precum și în ligile similare din afara României.
 • Jucătorii care au beneficiat în ultimele 6 luni de viză la echipele din ligile menționate anterior și din cele asimilate acestora, pentru a putea juca la minifotbal vor depune o declarație pe proprie răspundere contrasemnată de delegatul echipei de minifotbal la care va fi legitimat conform căreia nu va mai evolua pentru echipa respectivă sau altă echipă de fotbal sau futsal din eșaloanele menționate anterior.
 • În cazul unui jucător care se legitimează la o echipă de ligile ligile 1,2 și 3 de fotbal și respectiv 1 și 2 de futsal sau în ligile asimilate acestora, pierde dreptul de a mai juca la minifotbal și are obligația de a anunța organizatorii de acest fapt imediat. Organizatorii au obligația de a retrage dreptul de joc și a reține carnetul de legitimare la minifotbal.
 • Fiecare jucator participant in campionat are obligatia de a semna luarea la cunostinta a regulamentului.
 • Jucatorii care evolueaza in Liga a IV-a si Campionatul Judetean de fotbal au drept de a se inscrie in campionatul Fair Play la orice echipa
 • Lotul echipei este de 15 jucatori, un antrenor si un delegat, care pot avea si statut de jucator.
 • Partida va fi jucată de două echipe a câte 6-6 jucători, dintre care unul va fi portar.
 • Numarul minim de jucatori necesar pentru inceperea partide de joc este de 4 juc. de camp si un portar.
 • Delegatul fiecarei echipe este obligat sa semneze raportul de arbitraj inainte si dupa terminarea partidei.
 • Echipa care nu se prezinta intr-un interval de 10 min de la ora programarii partidei pierde partida din etapa respectiva cu 3-0 si suporta consecintele conform reg. 29 punc. f
 • Echipa are obligatia de a se prezenta la data si ora partidei programate din campionat cu echipament corespunzator conform reg. 23

 

Regula 5. -  Legitimarea si verificarea jucatorilor

 • Inaintea inceperii sezonului regulat al campionatului Fair Play de minifotbal fiecare echipa  inscrisa in campionat este obligat sa-si legitimeze jucatorii si sa complecteze Tabelele Nominale
 • Cererea, formularul de inscriere si xerocopia dupa buletin a jucatorilor trebuie depusa cu cel putin 2 saptamani inaintea inceperii noului sezon competitional la Comisia de Organizare.
 • In campionatul Fair Play nu pot evolua jucatori care joaca in alte campionate de amatori afiliati la Federatia de Minifotbal din Romania.
 • O persoana poate deveni jucator in Campionatul Fair Play, doar dupa complectarea Cererii de Legitimare si emiterea carnetului de legitimare.
 • Fiecare jucator participant trebuie sa aiba viza medicala pe carnetul de legitimare sau adeverinta medicala cu apt sportiv, aceste adeverinte sau vize medicale sunt valabile 6 luni/1 an de zile de la data eliberarii lor.
 • Dupa analizarea tuturor listelor depuse se vor elibera Legitimatiile de participare in campionat, acestea fiind vizate si stampilate de CO
 • Legitimatiile fara adeverinta medicala si fara viza de joc nu sant valabile.

Conducătorii, delegaţii echipelor sau în lipsa lor, căpitanii de echipa, sunt  obligaţi să prezinte             arbitrilor, înainte de începerea jocului, carnetele de legitimare ale  jucătorilor trecuţi în raportul de arbitraj.
 În mod excepţional, în lipsa unor carnete de legitimare, se admit identificarea cu
 cartea de identitate însoţită de dovada existenţei vizei medicale sau acordul organizatorului.
 Carnetele de legitimare ale tuturor jucătorilor înscrisi în raportul de arbitraj si cărţile de
 identitate ale jucătorilor vor fi păstrate de arbitrii până la terminarea jocului, după care
 se restituie conducătorilor, delegaţilor sau căpitanilor de echipă, cu excepţia carnetelor
 jucătorilor eliminaţi, contestaţi, sau a carnetelor reţinute după terminarea jocului.
mentionate la reg. 4; 15; 16; 29 si se va retine legitimatia pana la evaluarea si terminarea sanctiunii     primite din partea Comisiei de Disciplina.

 • O echipa are dreptul de a legitima un numar limitat de 15 jucatori, la inceputul sezonului competitional. Plus un delegat si un antrenor, care pot avea si statutul de jucator. Numarul max de jucatori (15 jucatori) trebuie pastrat, chiar si in cazul legitimarilor noi.
 • O echipa poate legitima un jucator nou pana in ultimele 6 etape de campionat.
 • Un jucator poate fi legitimat doar la o singura echipa in acelasi timp.

Regula 6. -  Raportul de arbitraj

    Cu ocazia disputării jocurilor din campionatul Fair Play organizatorul emite un raport de arbitraj. Pe raportul de arbitraj se trec max. 12 jucatori, un delegat si un antrenor care au si statut de jucator. Raportul de arbitraj se completează de către:
a)    arbitri: numele şi prenumele; numele echipelor; data şi ora disputării jocului;
b)      delegaţii echipelor participante: numele şi prenumele jucătorilor scrise cu litere majuscule; numărul carnetelor de legitimare; eventualele contestaţii; numerele de pe tricourile jucătorilor trebuie să corespundă cu cele înscrise în raportul de arbitraj; numele şi prenumele  delegatilor,  semnătura acestora precum şi a căpitanului de echipă, arbitrul:  neprezentarea unei echipe sau ambelor echipe; menţiunile cu privire la contestaţiile introduse de echipe, precum şi momentul efectuării acestora în raport cu începerea jocului (înainte de joc, la pauză sau după joc); jucătorii avertizaţi sau eliminaţi arătându-se motivul pe scurt şi minutul; comportarea delegatilor,a publicului spectator; sau disciplinare; semnătura arbitrului;
d)     numele şi prenumele jucătorilor
e)      jucătorii care nu au prezentat carnetul de legitimare vor înscrie personal în raportul de arbitraj, cu pixul, pe baza cărţii de identitate următoarele: numele şi prenumele, după care vor semna.
f)        În caz de contestaţie sau de eliminări, delegatii ambelor echipe semneaza sub contestatie iar carnetele jucatorului, jucatorilor se vor trimite organizatorilor de către arbitri, odată cu raportul de arbitraj de către arbitru, în caz contrar urmând să fie sancţionaţi disciplinar.
g)   În situaţia în care arbitrul se prezintă la teren fără raportul de arbitraj emis de organizatori până la începerea jocului se va completa un alt formular de raport de arbitraj, iar, în lipsa acestuia, datele prevăzute la alineatele precedente se  înscriu  într-un raport întocmit ad-hoc.
h)    Delegatii echipelor au obligatia ca dupa fiecare partida sa semneze raportul de arbitraj, in vedrea verificarii si consemnarii celor scrise in raport dupa joc de catre arbitru sau organizator.
i)       Drepturile financiare cuvenite arbitrilor ( barem de arbitraj/ teren)  trebuie să fie achitate de către echipe, la stadion, înainte de începerea jocului  sau în termen de maximum 10 de minute de la inceperea jocului, în caz contrar fiind aplicabile sancţiuni conform reg.29


Regula 7. -  Transferul de jucatori

 • Un jucator poate fi transferat conditionat pe tot parcursul campionatului Fair Play.
 • Un jucator are dreptul la max. 3 transferuri pe sezon competitional.
 • Perioada de transfer este stabilit la inceputul fiecarui sezon de catre CO. In ultimele 6 etape nu se mai admit transferari sau legitimari de jucatori..
 • Intre cele doua sezoane competitionale un jucator legitimat la o echipa are dreptul de a se transfera la o alta echipa fara acordul delegatului.
 • Jucatorul care urmeaza sa se transfere in perioada campionatului (exceptie facand punctul 4)  trebuie sa prezinte dovada de accept de la delegatul de echipa de la care se transfera, facand astfel dovada ca nu mai are nici o obligatiune fata de echipa de la care primeste dezlegarea de transfer.
 • La transfer - in perioada campionatului -se preda legitimatia si acordul in scris de delegatul, pentru CO sa efectueze modificarile de vigoare (data transfer, inregistrare la noua echipa) .
 • Un jucator care NU evolueaza min 5. etape consecutive la o echipa poate parasi echipa fara acordul delegatului indiferent de perioada din campionat , devenind jucator liber si se poate relegitima la orice echipa, doar in conditiile impuse de regulament.
 • Un jucator nu poate fi transferat la doua echipe in acelasi timp

 


Regula 8. -  Dizolvarea, excluderea sau retragerea echipelor din campionat

                In cazul dizolvarii, excluderii sau retragerii unei echipe din campionatul Fair Play se aplica urmatoarele:

 • daca aceasta situatie are loc in timpul campionatului se aplica continutul si prevederile expuse  regulament
 • Echipele retrase sau excluse din campionat in timpul unui sezon nu au drept de reinscriere in sezonul viitor in esalonul din care s-au retras sau au fost excluse, ele avand drept de reinscriere doar inultima liga organizata pentru urmatorul an competitional, cu prevederile stabilite la Punct. 5 si 6 Reg. 8.
 • Excluderea se refera la 2 sau 3 neprezentari pe perioada campionatului sau actele grave de indisciplina prevazuta in Regulament.
 • Echipele si jucatorii exclusi din campionat pe motiv de acte de violenta, indisciplina sportiva grava, amenintari verbale si fizice nu vor mai avea drept de joc la nici o echipa sau sub nici o forma de organizare in acest campionat, fiind exclusi min.1 an din competitiile organizate de Fair Play.
 • Echipele dizolvate, retrase din campionat sau excluse (cu exceptia punc. 4) sunt obligate sa achite organizatorilor sumele aferente etapelor ramase de disputat pana la finalul sezonului si dupa caz a penalitatilor sportive primite din momentul retragerii echipei. In situatia in care delegatul/echipa nu mai doreste reinscrierea echipei in urmatorul sezon sumele restante vor fi impartite intre componentii echipei in cauza. La achitarea sumei restante de catre jucator acesta va primi acceptul si dreptul de joc in campionat la alta echipa.
 • Jucatorii unei echipe retrase, dizolvate, excluse (cu exceptia puc. 4) intr-un sezon competitional pot fi reactivati pentru sezonul in curs, (exceptie ultimele 6 etape de campionat sau dupa caz perioada de joc din Play-Off) daca achita organizatorilor sumele aferente etapelor ramase de disputat si dupa caz a penalitatilor primite din momentul retragerii echipei pana in momentul reactivarii jucatorului. Suma este impartita in mod egal intre numarul jucatorilor din echipa.
 • daca aceasta situatie se intampla inainte de sfarsitul turului rezultatele jocurilor disputate raman valabile si se aplica reg. 8 pct. 1, restul partidelor se omologeaza cu 3-0 in favoarea echipei adverse.
 • daca aceasta situatie are loc dupa terminarea turului, rezultatele jocurilor disputate se mentin iar jocurile ramase a se disputa se omologheaza cu rezultatul de 3-0 in favoarea echipei adverse cu care mai avea de sustinut jocuri conform programului si se aplica celelalte prevederi din reg. 8
 • Locuri libere. Daca intr-o editie de campionat raman locuri libere, prin desfiintarea, retrogradarea, excluderea, neinscrierea sau renuntarea unor echipe, care au dreptul sa participe in campionat se va proceda astfel:

a) inaintea de inceperea campionatului, locurile ramase libere se vor atribui in ordine:

 • echipelor cu pozitiile cele mai bune, retrogradate din campionatul precedent al aceleiasi categorii
 • echipelor din categoria imediat inferioara, cu pozitiile cele mai bune in clasament

b) dupa inceperea campionatului locurile ramase libere nu se vor mai complecta iar la sfarsit numarul echipelor ce vor urma sa retrogradeze va fi redus in mod corespunzator

Regula 9. -  Fuziunea sau Cederea de loc

                1.  Fuziunea sau Cederea de loc se poate face numai în perioada dintre două ediţii de campionat doar intre doua echipe deja participante in campionat indiferent de divizie si cu acordul CO
2. Documentele care se înaintează organizatorilor pentru aprobarea fuziunii sunt:
a)     procesul verbal prin care se atesta fiziunea celor doua echipe;
b)      tabele nominale cu jucătorii reţinuţi în urma fuziunii.
c)     tabele nominale cu jucătorii rămaşi disponibili şi care pot fi  legitimaţi la alte echipe ca jucători nou legitimaţi; asupra acestora vechea echipa nu mai are nici un drept;
3. Cererea de fuziune şi documentele arătate mai sus se depun la organizatori cu minumum 15 zile înainte de începerea campionatului în care participă echipa clubului de categorie superioară, în caz contrar cererea urmând a fi respinsă ca tardiv introdusă.

Regula 10. -  Neprezentarea, retragerea de pe teren sau refuzul de a relua jocul

             1. Jocurile din campionatul Fair Play vor începe la ora stabilită de organizatori.
2. Echipa prezentă la terenul de joc în timpul regulamentar va completa raportul de arbitraj.
3. În  lipsa  arbitrului,  neprezentarea  se constată, în ordine, de următoarele persoane:
a) arbitrii asistenţi si de organizator
4. Dacă o echipă nu se prezintă, întârzie, sau nu prezintă carnetele de legitimare
la două jocuri consecutive si la trei jocuri în acelaşi campionat, ea va fi exclusă din competiţie, sancţionată conform reg. şi va fi retrogradată în eşalonul imediat inferior în anul următor
5. În situaţia în care, indiferent din ce motive, o echipă se retrage de pe teren, sau refuză
să reia jocul, înaintea consumării timpului regulamentar, ea va fi sancţionată conform prevederilor regulamentului de joc al campionatului Reg. 15, art.2.

 

Regula 11. -  Comisia de Organizare

a)             Comisia de Organizare este forul suprem care evalueaza sistemul competitional, organizeaza si urmareste ca aceasta competitie sa se desfasoare conform reg. in vigoare.
b)             Comisia de Organizare are obligativitatea de a se intrunii o data pe saptamana pentru a analiza etapele ce s-au desfasurat si sa gaseasca solutii pentru problemele aparute conform Reg.
c)             Comisia de Organizare are depturi depline de a modifica regulamentul in orice perioada a campionatului, in vederea bunei desfasurari a competitiei.
d)             Comisia de Organizare are dreptul de analiza si a contesta modalitatea de hotarari facute de Comisia de Disciplina in cazuri in care Comisia de Disciplina nu ia o hotarare definitiva in cazurile de contestatie sau abateri disciplinare din timpul campionatului.
e)             Comisia de Organizare poate trimite spre solutionare a unor cazuri grave catre comisia de
              disciplina din cadrul Federatiei de Minifotbal din Romania pentru solutii si sanctiuni finale. 
f)             Comisia de Organizare desemneaza un numar de 3 persoane care vor forma Comisia de Disciplina.
g)             Comisia de Organizare poate dizolva Comisia de Disciplina in cazul in care acesta nu se conformeaza regulamentului competitional si in termen de cinci zile numeste o alta Comisie de Disciplina
h)             COMISIA DE ORGANIZARE INTERZICE STRICT SI PENALIZEAZA ORICE ACT DE INDISCIPLINA CARE SE MANIFESTA PE TOATA DURATA JOCURILOR DIN CAMPIONAT.


Regula 12. -  Comisia de Disciplina

 • Comisia de Disciplina este alcatuita din 2 persoane care sunt numite de catre CO
 • Membrii acestei comisii au obligatia de a analiza si a evalua orice contestatie depusa de catre orice echipa care evolueaza in campionatul Fair Play si sa analizeze abaterile de la regulament.
 • Au obligatia de a analiza si a sanctiona orice jucator sau echipa care nu se conformeaza regulamentului competitional
 • Au obligatia de a efectua verificari si a hotara sanctiuni asupra legitimitatii jucatorilor si a echipelor agrenate in acest campionat conform regulamentului
 • Au obligatia de e complecta un raport in scris catre Comisia de Organizare in cazuri in care nu pot lua o hotarare definitiva asupra unor nereguli grave aduse regulamentului competitional
 • In cazul in care Comisia de Disciplina nu actioneaza conform regulamentului competitional si ofera avantaje unor echipe sau jucatori poate fi dizolvata de catre Comisia de Organizare in orice perioada a campionatului.
 • Sedintele Comisiei de disciplina vor avea loc in fiecare zi de marti de la ora 17 in incinta bazei sportive.
 • Jucatorii, delegatii sau antrenorii vor putea sa se prezinte in fata Comisiei de disciplina pentru a-si sustine cauza.
 • Echipele si jucatorii pot introduce recurs la hotararile CD la Comisia de Organizare.
 • In cazul unor abateri grave a echipelor sau a jucatorilor Comisia de Discilplina va inainta catre Comisia de Organizare un raport asupra evenimentelor petrecute. 
 • Comisia de Disciplina are obligatia de a afisa pe avizier hotararile luate.
 • In cazul unor abateri de la regulament nesolutionate de CO si CD a campionatului pot fi trimise catre  Comisia de Disciplina a Federatiei de Minifotbal din Romania, care va anliza si va decide sanctiunile impuse conform regulamnetului federal. Decizia Federatiei este finala si neatacabila.

 

Regula 13. -  Contestatii

In cazul in care se constata, sau se depune contestatie din partea echipei adverse, sau a Comisiei de Organizare ca echipa contestata a folosit jucatori legitimati contrar reguli 4 art. 3 in partida respectiva,  va pierde jocul cu 3-0, contestatiile se depun, se analizeaza si se aplica conform Reg. 13

Echipele pot introduce contestatii impotriva omologarii jocurilor cu rezultatul de pe teren, astfel:

  • inaintea inceperii jocului
  • daca se contesta dreptul de joc al uneia sau al mai multor jucatori din echipa adversa

                     inscrisi in raportul de arbitraj, mentionand motivele

  • in pauza sau cel mult 10 min dupa terminarea jocului, dar inainte de a restitui arbitrul legitimatiile de jucator, daca au trecut cele 10 min. si legitimatiile nu au fost ridicate contestatia nu se mai ia in considerare.
  • Contestatiile introduse tardiv sau in afara intervalului de timp stabilit de regulament se resping ca neregulamnetare
  • daca se contesta dreptul de joc al unui jucator care intra pe teren dupa inceperea jocului, in cazul in care nu s-a prezentat legitimatia si xerocopia dupa buletin pentru control inaintea inceperii jocului
  • daca se incalca regulamentul competitional al campionatului
  • Jucatorii contestati sunt obligati sa se prezinte din oficiu in fata Comisiei de disciplina la prima sedinta dupa ce au fost contetstati. Neprezentarea se considera acceptare a vinovatiei si se sanctioneaza ca atare.
  • Introducerea pe teren a unor jucatori care nu sunt legitimati la echipa respectiva sau nu au drept de joc pentru jocul respectiv se va sanctiona echipa cu o penalizare de scaderea a 6 p din clasament,
  • Dacă un jucător nu are drept de joc (joacă la liga I, II și III de fotbal și/sau I și II de futsal) și se demonstrează în urma unei contestații acest lucru echipa respectivă va pierde toate jocurile din tur/retur în care jucătorul respectiv a fost trecut pe raportul de joc. Dacă această situație se întâmplă în retur, rezultatele înregistrate în tur se păstrează.

Delegatul echipei care contestă dreptul de joc al unui jucător este obligat să depună acte doveditoare în susținerea contestației până la întrunirea comisiei. În caz contrar, contestația rămâne neîntemeiată.
Organizatorii vor lua în considerare doar contestațiile făcute în scris pe raportul de joc, în termenele menționate anterior. Orice alt tip de contestație în afara celor enunțate anterior este de competența comisiei de organizare de la nivel local.


Regula 14. –  SISTEMUL DE DESFASURARE A CAMPIONATULUI

 • Sistemul de desfasurare a campionatului Fair Play este stabilit de catre Comisia de Organizare la fiecare inceput de sezon competitional si adus la cunostinta delegatilor cu cel putin 1 luna de la programarea primei etape.
 • Campionatul Fair Play este format in doua/trei ligi: Superliga Fair Play, Liga „B”  si Liga „C”
 • Cupa Romaniei se organizeaza in perioada campionatului regulat la care participa toate echipele din Campionatul Fair Play indiferent de Liga. Sistemul de disputare al Cupei este sabilit si prezentat echipelor la inceputul sezonui.

 

Regula 15. - REGULAMENTUL DISCIPLINAR

                Regulamentul disciplinar se aplică echipelor, delegaţilor, jucătorilor, sponsorilor şi a altor persoane care sunt implicate în structura Campionatului Fair Play de Minifotbal Amatori, în cazul în care săvârşesc abateri disciplinare: pe terenul dejoc, în incinta terenului de joc, la vestiare, sau în orice parte din incinta Bazei Sportive Fair Play Club.
                Regulamentul Disciplinar garantează un sistem coerent de sancţiuni, corespunzător de gravitatea faptelor precum şi garantează dreptul la apărare şi stabilirea căilor de atac împotriva sancţiunilor aplicate.
                Echipele sunt direct responsabile pentru conduita, jucătorilor, oficialilor, membrilor, suporterilor în caz de abateri echipa va fi sancţionată conform regulamentului disciplinar.
                Echipele vor răspunde şi de pagubele produse de către jucători, oficiali, membri, suporteri.

I)ABATEREA DISCIPLINARĂ

       Abaterea disciplinară este fapta săvârşită cu vinovăţie cu intenţie prin care se încalcă Regulamentul Disciplinar. Participanţii la săvârşirea unei abateri disciplinare sunt persoanele care contribuie la aceasta în calitate de autor, instigator sau complici.

 • Pentru o abatereadisciplinară se aplică o singură sancţiune. La sancţiune se adaugă în toate cazurile penalităţi.
 • Dacă se săvârşesc mai multe abateri se execută cea mai gravă
 • În cazul în care o persoană este implicată în mod repetat în abateri disciplinare într-in interval de timp foarte scurt poate fi exclus din campionat.
 • O persoana care poseda legitimatie de joc in cadrul campionatului (jucator, delegat, antrenor, sustinator, sponsor, etc) suspendat intr-una din aceste calitati, pentru abateri de la regulament de joc, i se ridica dreptul de a-si exercita vreuna din aceste calitati pe perioada suspendarii, indiferent de divizie sau statut.
 • o persoana, care pe perioada suspendarii mai savarseste o abatere disciplinara grava conform regulamentului va fi exclusa din campionat pe o perioada de min. 1 an.

II) SANCŢIUNI DISCIPLINARE IN INCINTA BAZEI FAIR PLAY

                Comisia de Organizare are competenţa de a aplica sancţiuni pentru abaterile săvârşite şi să dispună masuri de aplicare a acestora dupa cum urmeaza:

 • orice persoana, jucator, delegat, reprezentant a echipelor care poseda Carnet de Legitimatie sau delegat poate fi sanctionat si amendat de catre Comisia de Organizare conform Reg.15 art. 5, inainte, in timpul si dupa terminarea jocului, din momentul in care intra in incinta Bazei Sportive Fair Play si pana in momentul parasirii bazei sportive pe toata durata campionatului

Abateri de la etica sportivă a echipelor
Art. 1

 • neprezentarea la un joc a uneia dintre echipe la ora şi data începerii partidei se sancţionează:

-               pierderea jocului cu 3-0

 • pentru două neprezentări consecutive se sancţionează cu excluderea din campionat
 • plata penalităţilor pentru neprezentarea la joc conform reg. 29
 •  pentru partida amânată se va stabili o oră şi dată ulterioară de catre CO.
 •  echipa care cere amânarea partidei are obligaţia de a anunţa Comisia de Organizare .
 • echipa în cauză va plăti taxele aferente pentru jocul disputat ulterior conform reg. 29
 • Daca un joc este intrerupt din cauza ca o echipa ramane pe terenul de joc cu mai putin decat nr. minim de jucatori stabilit prin regulament , jocul este omologat atfel: - 3-0 in favoarea celeilate echipe, daca diferenta de goluri din acel moment este mai mica de 3 goluri
 • - cu rezultatul existent in acel moment pe terenul de joc daca diferenta este mai mare de 3 goluri.

Art.2

 • părăsirea terenului de joc de către o echipă înaintea fluierului de final sau refuzul de a relua jocul, se sancţionează cu penalizare de  3 puncte si penalitate sportiva de 50 lei.
 • în cazul în care fapta prevăzută la aliniatul de mai sus, se comite pentru a influenţa clasificarea sau calificarea echipei adverse sau a altor echipe se sancţionează in felul următor:                 
 • penalizare cu 4-10 puncte – penalitate sportiva de 100 lei
 • excludere din campionat – penalitate sportiva de 200 lei
 • Oricine conspira sau face intelegeri pentru a influenta rezultatul unui joc intr-o maniera ce nu tine de spiritul competitiei si a eticii sportive, influentand asfel pozitia uneia sau mai multor echipe in clasament se sanctioneaza conform Art. 2, lit. b. In caz de recidiva echipa si jucatorii sunt exclusi din campionat pentru o perioada de 2 ani, urmand sa suporte sanctiunile impuse de regulament conform. Reg. 8, Reg. 15 si Reg. 29.

                Art. 3

 • împiedicarea, ameninţarea, bruscarea arbitrului, a observatorului sau a organizatorului de a părăsi terenul de joc prin constrângerea lor prin ameninţări sau violenţă fizică sau verbală, se sancţionează cu 5 puncte penalizare a echipei în cauză si penalitate sportiva de 100 lei.
 • In cazul in care mai mult de 2 jucatori de la o echipa sunt implicati intr-o altercatie violenta in timpul jocului sau in afara terenului de joc arbitrul poate opri partida si echipa/echipele in cauza vor putea suporta sanctiuni de depunctare, conform regulamentului, la prima abatere cu 3p iar la urmatoarea abatere 6p.
 • provocarea de incidente, acte de violenţă a jucătorilor, delegaţilor, suporterilor sau a altor persoane implicate în mod direct sau indirect în Campionatul Fair Play de Fotbal amatori se sancţionează echipa în cauză cu 8 puncte penalizare si penalitate sportiva de 200 lei.
 • aruncarea cu pietre, sticle sau alte obiecte în arbitrii, jucători, organizatori sau alte persoane aflate în suprafaţa sau în jurul suprafeţei de joc se sancţionează echipa vinovată cu: 3 puncte penalizare
 • neplata baremurilor regulamentare conform reg. 29 si reg. 3 punc. B se sancţionează astfel:

                                                - neprogramarea echipei până la palta restanţelor
                                                - pierdere partidei ce urmează a se desfăşura cu 3-0
                                              - penalizarea echipei cu 3 puncte
                                                - excluderea din campionat

Art. 4

 • Delegatul echipei este raspunzator pentru persoanele aflate pe banca de rezerve cat si a celor care joaca.
 • Orice jucator sau delegat care participa la jocurile de campionat in calitate de spectator a altor echipe, trebuie sa aiba un comportament sportiv si civilizat. Daca acestia aduc injurii arbitrilor, sau jucatorilor care evolueaza pe teren, sau produc acte de dezordine sau indisciplina vor fi sanctionati disciplinar si penalizati sportiv conform regulamentului.

Abateri de la regulamentul de joc a jucătorilor
Sancţiuni şi penalizări.

Art.5
 • folosirea unui jucător nelegitimat, fără drept de joc (suspendat, netrecut pe raportul de arbitraj, exclus din campionat, fără viză medicală sau viză anuală) în partidele din Campionat, se sancţionează echipa in cauza cu pierderea jocului cu 3-0, dacă s-a introdus o contestaţie regulamentară sau CO se sesizeaza din oficiu. Echipa in cauza se sanctioneaza la prima abatere cu o penalitate sportiva de 50 lei, iar jucatorul va fi suspendat 3 jocuri.
 • în cazul în care o echipă a folosit în mod repetat un jucător nelegitim şi în partidele anterioare echipa va fi penalizată de la 3-9 puncte, iar jucatorul in cauza suspendat 5 jocuri. In această situaţie comisia de organizare poate efectua verificări şi a da verdictul, precum şi de a anula punctele căsţigate din partidele precedente. Echipa va fi sanctionata cu o penalitate sportiva de 100 lei.
 • Folosirea unui jucător cu identitate falsă într-o partdiă se sancţioneză cu penalizare de             6 puncte in clasament si delegatul echipei v-a fi suspendat 1 an si va primi 100 lei penalitate sportiva.
 • Echipa al cărei jucător de rezervă sau oficial (ocupant al băncii tehnice) a primit cartonas roșu va trebui să joace în inferioritate numerică pe teren timp de 5 min.(va scoate un jucător de pe teren). Jucatorul scos de pe teren poate reintra in joc dupa terminarea celor 5 min.
 • se acordă o lovitură de pedeapsă de la 9 m când o echipă comite de-a lungul unei reprize 6 greșeli, faulturi (pentru care se acordă lovituri libere directe sau indirecte), de asemenea la fiecare greșeală care urmează ( a 7-a, a 8-a etc.)se va acorda lovitură de pedeapsă de la 9m
 • daca o echipa are 5 sau mai multi jucatori sanctionati cu avertisment pe durata unui joc, echipa respectiva va fi sanctionata cu o penalitate sportiva de 50 lei.
 • daca o echipa are 3 sau mai multi jucatori sanctionati cu eliminare pe durata unui joc, echipa respectiva va fi sanctionata cu o penalitate sportiva de 50 lei.
 • o persoana suspendata, care se afla in calitate de  sustinator, participant sau alte calitati la un joc al echipei sale si are un comportament jignitor, golanesc, lipsit de respect, necivilizat, insultator, incalcand etica si moralitata acestei competitii va fi poftit in afara terenului de joc de catre delegatul echipei sau jucatorii echipei sale sau in alte situatii de arbitrii sau organizatori. In cazul in care acesta refuza parasirea terenului de joc  in 3 min, arbitrii au obligatia de a intrerupe jocul si sa paraseasca  suprafata de joc. Echipa in cauza va pierde partida cu  3-0 si se sanctioneaza cu o penalitate sportiva prin depunctarea echipei cu 3 p. La urmatoarea abatere penalitatea se dubleaza.
 • In cazul in care un delegat de echipa se afla in aceasta situatie iar abaterea este savarsita in mod repetat organizatorii vor exclude echipa din campionat pe perioada nedeterminata
 • Jucatorii care comit abateri pe terenul de joc si nu sunt sanctionati de arbitrii, pot fi sanctionati cu suspendare si pe baza raportului intocmit de CO.

                                         Abateri sancţionate cu avertisment sau eliminare
Art. 6

 • un jucător care a acumulat pe durata unei partide două cartonaşe galbene va fi eliminat de pe teren şi suspendat – 1 joc si 10 lei penalitate sportiva.
 •  Sanctiunea suportata de un jucator in cazul primirii cartonasului galben este urmatoarea:

-  la 4 galbene primite  - 1 etapa suspendare – 20 lei penalizare sportiva
-  la 7 galbene primite  - 1 etapa suspendare – 30 lei penalizare sportiva
-  la 9 galbene primite  - 1 etapa suspendare – 40 lei penalizare sportiva
-  dupa al 9-lea galben primit la fiecare cartonas galben sta o etapa.

 • jucătorul care a acumulat cartonase sau amenzi va avea drept de joc numai dupa plata acestora
 • echipa care foloseste un jucator in stare de suspendare sau de neplata a amenzii va pierde partida cu 3-0, delegatul echipei va fi amendat cu suma de 50 de lei si jucatorul in cauza va primi 5 etape de suspendare pe langa cele anterioare si o amenda de 30 lei.
 • un jucător care este suspendat sau are două cartonaşe galbene primite şi este transferat la o altă echipă va continua sancţiunea la noua echipă;
 • în cazul în care se amănă o partidă din campionat şi sunt jucători suspendaţi pentru etapa respectivă, acel jucător nu va avea drept de joc pentru partida respectivă, se vor lua în considerare numărul etapei sau etapelor de suspendare
 • - împiedicarea neregulamentară a unui adversar de a înscrie un gol evident, oprirea mingii în mod intenţionat cu mâna (cu excepţia portarului în propria suprafaţă de          joc) privând echipa edversă de la înscrierea unui gol evident.

- In cazul in care un jucator loveste cu pumnul, capul, piciorul în mod intenţionat si violent un adversar sau coechipier, jocul fiind oprit, periclitand integritatea corporala a acestuia
- excludere din campionat, penalizarea echipei cu 150 lei
             - incitarea coechipierilor sau a publicului la acte de indisciplină
             - suspendare: 2-8 etape si amenda 30-100 lei
             - jucătorii eliminaţi de către arbitru pentru injurii, insultă, ameninţare sau bruscare
             - suspendare: 2-6 etape si amenda 30-100 lei penalitate sportiva
- scuiparea adversarului, a coechipierului sau a altor persoane
                         - suspendare: 8-12 etape si 100 lei penalitate sportiva 
- lovirea cu palma, cotul, bratul, piciorul sau comiterea unui fault grosolan, ori      calcarea adversarului in lupta pentru minge
                         - suspendare 2-4 etape si 50 lei penalitate sportiva
h) – constituie stare de recidiva comiterea unei noi abateri sanctionabila cu eliminarea, savarsirea acesteia in termen de 8 etape (exceptie fac eliminarile pentru primirea a doua avertismente, fault sau hent in postura de ultim aparator)
Deciziile disciplinare luate de arbitru pe terenul de joc sunt definitive si irevocabile si nu pot fi revizuite de Comisia de disciplina, cu exceptia cazului in care persoana sanctionata a fost identificat gresit.

            Art. 7 – Abateri impotriva oficialilor (arbitri, organizatori, membrii comisii)

 • suspendarea de la 6-8 etape pentru comportare jignitoare, injurii ori amenintare si penalitate sportiva de 100 lei
 • suspendarea 12 etape pentru scuiparea arbitrului si penalitate de 150 lei
 • suspendarea de la 9-12 etape pentru bruscare sau constrangere si penalitate sportiva de 150 lei
 • Excludere din campionat pentru lovire si penalitate de 200 lei fara drept de a se reinscrie in campionat a jucatorului in cauza timp de 1 an calendaristic.

Art. 8 - Abateri impotriva delegatilor: Comportarea jignitoare, calomnioasa si declaratii care afecteaza imaginea fotbalului:
Fapta unei persoane care prin mijloace,cum ar fi gesturi sau cuvinte jignitoare, declaratii prin mass-media, aduce atingerea onoarei, reputatiei, demnitatii sau imaginii unei alte persoane se sanctioneaza astfel:
a)  daca autorul este jucator sau antrenor, suspendare de la 2 etape la 6 etape, penalitate sportiva de 50 lei. La fiecare abatere urmatoare sanctiunea va fi stabilita prin dublarea sanctiunii aplicata anterior.
b)  daca autorul este un oficial (sponsor, delegat, finantator), suspendare de la 6 etape la 16 etape, penalitate sportiva de 100 lei. La fiecare abatere urmatoare sanctiunea va fi stabilita prin dublarea sanctiunii aplicata anterior.
c)  Echipele a caror jucatori, antrenori, delegati sau alti oficiali afecteaza, in orice fel imaginea unei competitii prin savarsirea unor fapte de natura sa aduca discreditarea acesteia, prin declaratii nefondate sau iresponsabile, se sanctioneaza cu excluderea din competitie a persoanei respective.
                Art. 9 - Constituie circumstante atenuante urmatoarele:
a) savirsirea abaterii precedate de provocare din partea victimei
b) conduita buna a persoanei in cauza inaintea savarsirii abaterii (este la prima abatere)
c) cooperearea cu C.D. a campionatului.
                Art. 10Rasismul
                                                Orice persoana care in mod public, discrimineaza sau denigreaza pe altcineva intr-o maniera jignitoare pe motive de rasa, culoare, limba, religie, sex, origine etnica sau care comite o alta fapta dispretuitoare avand acest caracter, va fi suspendat pentru 6 etape, penalizare sportiva de 100 lei. La fiecare abatere urmatoare sanctiunea va fi stabilita prin dublarea sanctiunii aplicata anterior pana la excluderea din campionat  si din competitiile oganizate de Fair Play pe perioada nedeterminata.

Regula 16. -  Incorectitudini şi comportament nesportiv

(1)           Trebuie sancţionat/atenţionat cu cartonaş galben jucătorul care:
-       se comportă nesportiv;
      -      pune piedică unui adversar, trânteşte sau încearcă să trântească un adversar
                    -           ţine sau încearcă să ţină un adversar in incercarea de a-si exercita dreptul la joc
                    -           joacă intenţionat mingea cu mâna (cu excepţia portarului aflat în propria suprafaţă de pedeapsă);
                    -      îşi deposedează adversarul printr-o reţinere de la spate
                    -      îşi deposedează si ataca adversarul prin alunecare.
                    -           încalcă în mod repetat regulile de joc;
-       întârzie reluarea jocului; conform reg. Nr. 20 si reg. 26
-      în caz de lovitură liberă, lovitură de colţ sau lovitură de pedeapsă nu respectă distanţa      regulamentară; conform reg 17; reg. 18; reg 19 si reg. 21

 • pătrunde pe terenul de joc fără acordul arbitrului
 • părăseşte suprafaţa de joc fără permisiunea arbitrului sau in locul indicat (Cu excepţia accidentării !)

(2)     Efectuarea înlocuirii:

             Pentru fiecare partidă pot fi înscrişi jucători de rezervă. Numărul acestora este limitat sau conform Reg. 5
Pe durata partidei numărul înlocuirilor este nelimitat. Jucătorul înlocuit poate participa din nou la joc. Schimbarea poate fi efectuată deopotrivă dacă mingea este în joc sau în afara jocului.
Schimbarea de jucatori se face prin anuntarea / informarea arbitrului.
Pe durata timpului regulamentar de joc portarul poate fi schimbat, doar la anuntarea arbitrului, dupa care se va efectua inlocuirea portarului. In situatia in care portarii uneia dintre echipe se accidenteaza acestia pot fi inlocuiti si cu un jucator de camp.

Înlocuirea se efectuează regulamentar în următoarele situaţii:
       -        arbitrul este informat in prealabil de fiecare inlocuire avuta in vedere
                -       jucătorul înlocuit trebuie să părăsească terenul de joc; conform reg. 1 punct. 5

 • doar după aceasta poate intra jucătorul de rezervă pe terenul de joc;
 • jucătorii de rezervă se află sub autoritatea arbitrului, indiferent dacă participă sau nu la joc;
 • înlocuirea este efectuată dacă jucătorul de rezervă pătrunde pe terenul de joc. Din acest moment jucătorul înlocuit devine jucător de rezervă

                Sancţiuni:
a)     în cazul în care jucătorul de rezervă pătrunde pe terenul de joc înainte ca jucătorul pe care-l înlocuieşte nu paraseste suprafata de joc sau nu este informat arbitrul partidei:

 • jocul trebuie întrerupt;
 • jucătorul de rezervă trebuie sancţionat cu cartonas galben si sa paraseasca terenul de joc
 • jocul trebuie continuat cu lovitură liberă indirectă în favoarea echipei adverse din locul în care se afla mingea în momentul întreruperii jocului. Trebuie avute în vedere prevederile generale obligatorii ale reg.16 si reg. 17.

b)    dacă jucătorul de rezervă pătrunde pe terenul de joc în afara zonei de înlocuire, sau dacă jucătorul înlocuit părăseşte terenul în afara acestei zone (cu excepţia cazurilor de accidentare):

 • jocul trebuie întrerupt;
 • jucătorul vinovat trebuie sancţionat cu cartonas galben;
 • jocul trebuie continuat cu lovitură liberă indirectă în favoarea echipei adverse din locul în care se afla mingea în momentul întreruperii jocului. Trebuie avute în vedere prevederile generale obligatorii ale reg.16 si reg. 17.
 • Echipele au obligatia de a avea echipament corespunzator conform reg. 23.

                                                                Regula 17. -  Lovitura liberă

(1)               Există două tipuri de lovitură liberă:

 • lovitură liberă indirectă;
 • lovitură liberă directă.

                Cu ocazia fiecărei lovituri libere, mingea trebuie să fie pe pământ. Jucătorul care execută lovitura liberă poate juca din nou mingea doar dacă aceasta a fost atinsă de un alt jucător.
                Jucatorul care urmeaza sa execute lovitura libera directa sau indirecta are obligatia de a repune mingea   in joc in 5 secunde de la reprimirii mingii in suprafata de joc.

(2)               Lovitură liberă indirectă: este un  mod de reluare a jocului
Nu se poate înscrie gol decât dacă mingea, înainte de a intra în poartă, a fost atinsă sau jucată de un alt jucător decât cel care a executat lovitura.
Este sancţionat cu lovitură liberă indirectă jucătorul care comite una dintre următoarele greşeli:

 • ca portar:

-       nu repune mingea in joc in mai putin de 5 secunde de la readucerii mingii pe suprafata de joc

 • atinge cu mâna mingea care i-a fost trimisă intenţionat acasă cu piciorul de către un coechipier;
 • atinge cu mâna mingea care i-a fost trimisă din lovitură de la margine de către un coechipier;
 • ca jucător de câmp:

-       nu repune mingea in joc in mai putin de 5 secunde de la readucerii mingii pe suprafata de joc

 • joacă periculos;
 • comite o altă infracţiune, neprevăzută la reg. 16, în urma căruia arbitrul întrerupe jocul şi îl sancţionează sau îl elimină pe jucător

Lovitura liberă indirectă trebuie executată din locul în care a fost comisă infracţiunea:
În mod excepţional, dacă cazul s-a petrecut în interiorul propriei suprafeţe de pedeapsă lovitura liberă va fi executată de pe linia de 6 m. paralelă cu linia de poartă de pe punctul cel mai apropiat locului în care a fost comisă fapta.

(3)            Lovitură liberă directa: este un mod de reluarea a jocului
Dacă mingea este trimisă direct în poartă adversa din repunerea jocului de la 6 m, golul este valabil.
                Locul executării loviturii libere:
Mingea trebuie să se afle la sol. Jucătorii echipei adverse trebuie să păstreze faţă de minge o distanţă de cel puţin 5 m. Mingea intră în joc doar dacă a fost atinsă şi ca urmare a acesteia s-a mişcat.

                Sancţiuni:
a) dacă jucătorul echipei adverse se află în interiorul distanţei prevăzute:

 • lovitura liberă trebuie repetată.

b) dacă jucătorul care execută lovitura atinge încă o dată mingea, fără ca aceasta să fi fost atinsă de un alt jucător:  jocul trebuie reluat cu o lovitură liberă indirectă în favoarea echipei adverse din locul unde jucătorul a atins mingea a doua oară, ţinându-se cont de dispoziţiile generale obligatorii.
               

Regula 18.  – Lovitura de pedeapsă

 • de la 7 m: se acordă o lovitură de pedeapsă de la 7 m atunci când un jucător comite în

propria suprafață de pedeapsă una din greșelile pentru care se acordă o lovitură liberă directă,
indiferent de locul în care se afla mingea în acel moment, cu condiția să fie în joc.

 • de la 9 m: se acordă o lovitură de pedeapsă de la 9 m când o echipă comite de-a lungul unei reprize 6 greșeli (pentru care se acordă lovituri libere directe sau indirecte), de asemenea la fiecare greșeală care urmează ( a 7-a, a 8-a etc.) se va acorda lovitură de pedeapsă de la 9 m.

Din lovitură de pedeapsă se poate marca gol direct.
Lovitura de pedeapsă trebuie executată chiar dacă în momentul acordării ei timpul de joc a luat sfârşit.

 • mingea trebuie aşezată pe punctul de pedeapsă;
 • executantul loviturii trebuie să fie bine identificat;
 • portarul trebuie să stea pe propria linie de poartă şi nu se poate mişca în direcţia înainte până în momentul executării loviturii. Pe linia de poartă se poate mişca atât la stânga cât şi la dreapta.
 • toţi ceilalţi jucători trebuie să se afle în interiorul terenului de joc, în afara suprafeţei de pedeapsă, în spatele punctului de pedeapsă, la cel puţin 3 m. de minge şi nu trebuie să împiedice jucătorul care execută lovitura;
 • executantul loviturii trebuie să trimită mingea înainte;
 • să nu joace mingea din nou până când aceasta nu a fost atinsă sau jucată de către un alt jucător;
 • mingea intră în joc doar după ce a fost atinsă şi ca urmare a acesteia s-a mişcat.

(3)           Sancţiuni:
a) dacă echipa în apărare încalcă regulile:

 • dacă nu s-a înscris gol, lovitura de pedeapsă se va repeta;

b) dacă un jucător al echipei în atac, altul decât cel care a executat-o încalcă regulile:

 • dacă s-a înscris gol, lovitura de pedeapsă se va repeta;
 • dacă nu s-a înscris gol, lovitura de pedeapsă nu se va repeta.

c) dacă jucătorul care execută lovitura de pedeapsă încalcă regulile:

 • se va acorda echipei adverse o lovitură liberă indirectă de pe locul unde s-a comis infracţiunea, indiferent dacă s-a înscris sau nu gol, ţinându-se cont de prevederile generale obligatorii.

 

Regula 19. – Repunerea mingii de la margine

Aruncarea de la margine este un  mod de reluare a jocului, care se efectueaza cu ambele maini.
(1)           Din aruncarea de margine nu se poate înscrie gol direct.
Daca jucatorul nu a executat aruncarea de la margine in 5 secunde, de la momentul reprimirii balonului in suprafata de joc, atunci echipa adversa va relua jocul din punctul de unde urma sa se execute aruncarea de la margine, printr-o alta repunere de la margine.
(2)           Jocul trebuie reluat cu o aruncare de la margine dacă mingea, fie pe pământ, fie în aer, părăseşte cu toată  circumferinţa sa terenul de joc în dreptul liniei de margine.

 • aruncarea este executată de echipa adversă celei care a atins ultima dată mingea
 • Jucătorul care execută aruncarea de la margine va trimite mingea pe terenul de joc cu mana, din afara terenului de joc.
 • Jucătorii echipei adverse vor păstra o distanţă de cel puţin 3 m. faţă de minge
 • Jucătorul care execută aruncarea va putea să atingă din nou mingea abia după ce aceasta a fost atinsă de un alt jucător
 • Mingea intră în joc doar dacă a fost trimisă către interiorul terenului de joc şi prin aceasta s-a mişcat.

(3)           Sancţiuni:
a)     dacă jucătorul care execută aruncarea mai atinge o dată mingea, înainte ca aceasta să fi fost atinsă de un alt jucător, jocul va fi reluat printr-o lovitură liberă indirectă de la locul unde a fost atinsă mingea. Trebuie luate în considerare dispoziţiile generale obligatorii.
b)   dreptul de a executa aruncarea de la margine va reveni adversarului dacă:
                        -      Jucătorul care execută aruncarea nu o face de la locul stabilit.
                        -      Întârzie executarea aruncarii max. 5 sec

 • Mingea se află pe terenul de joc
 • Daca dintr-o aruncare de la margine, mingea este trimisa direct in propria poarta de catre executant, jocul se reia cu o lovitura de colt in favorea echipei adverse.

Regula 20. -  Aruncarea de la poartă

Aruncarea de la poartă este un mod de reluare a jocului.
(1)           Din aut de poarta nu se poate înscrie gol direct.
Daca portarul nu repune mingea in joc in 5 secunde, de la reprimirii balonului in suprafata de joc, atunci echipa adversa va relua jocul dintr-o lovitura libera indirecta de pe linia de 6 m.
(2)           Jocul este reluat prin aruncare de poartă în cazul în care mingea, atât în aer cât şi pe pământ cu toată circumferinţa sa depăşeşte linia de poarta şi a fost atinsă ultima dată de un jucător al echipei în atac.

 • Portarul, stând în interiorul suprafeţei de pedeapsă poate arunca mingea cu mâna în suprafata terenului de joc  în orice direcţie.
 • Jucătorii echipei adverse trebuie să stea în afara suprafeţei de pedeapsă.
 • Portarul nu poate atinge din nou mingea înainte ca aceasta să fi fost jucată de un alt jucător.
 • Mingea intra în joc dacă portarul o aruncă în afara suprafeţei de pedeapsă.

(3)           Sancţiuni:

 • dacă imediat după aruncare mingea nu părăseşte suprafaţa de pedeapsă:
 • aruncarea trebuie repetată.

b)     dacă portarul atinge din nou mingea după ce aceasta a părăsit suprafaţa de pedeapsă dar încă nu a fost atinsă de nici un alt jucător:

 • jocul se va relua printr-o lovitură liberă indirectă în favoarea echipei adverse din locul unde portarul a atins mingea a doua oară.

c)     dacă portarul, după ce a pus mingea în joc reţine în mână mingea primită de la un coechipier:

 • jocul se va relua printr-o lovitură liberă indirectă în favoarea echipei adverse ţinându-se seamă de dispoziţiile generale obligatorii.

Pentru orice incalcare a acestei regului lovitura de la poarta se repeta

Regula 21. -  Lovitura de colţ

Lovitura de la colţ este un mod de reluare a jocului.
(1)           Din lovitură de colţ se poate marca gol direct.
Daca jucatorul nu a executat lovitura de colt  in 5 secunde, de la reprimirii balonului in suprafata de joc, atunci echipa adversa va relua jocul din punctul de unde urma sa se execute lovitura de colt, prin lovitura libera.
(2)           Se acordă lovitură de colţ în cazul în care mingea, după ce a fost atinsă ultima dată de un jucător al echipei în apărare, a depăşit cu intreaga circumferinta linia de poartă.

 • jucătorii echipei adverse nu vor putea să se apropie la mai puţin de 3 m. de minge;
 • lovitura de colţ se execută de un jucător al echipei în atac;
 • mingea este în joc după ce a fost lovită şi ca urmare a loviturii s-a mişcat;
 • jucătorul executant nu poate juca mingea a doua oară înainte ca aceasta să fi fost jucată de un alt jucător.

(3)           Sancţiuni:
-      dacă jucătorul care execută lovitura joacă mingea a doua oară înainte ca ea să fi fost atinsă sau jucată de un alt jucător, arbitrul va acorda o lovitură liberă indirectă echipei adverse, executată de pe locul unde s-a comis greşeala. Trebuie luate în considerare dispoziţiile generale obligatorii.
Dacă se comite o oricare altă infracţiune, lovitura de colţ va fi repetată.

 • Daca dintr-o lovitura de colt, mingea este trimisa direct in propria poarta de catre executant, jocul se reia cu o lovitura de colt in favorea echipei adverse.

                          Regula 22. Criterii de departajare la egalitate de puncte :

        meciul direct
                        golaveraj
        numărul golurilor înscrise
        numarul meciurilor castigate
         numarul jocurilor pierdute
        echipa care are cele mai putine cartonase rosii si galbene acumulate pe intreg sezon                                             cele mai putine neprezentari
                tragere la sorţi

Regula 23. -  Echipamentul jucătorilor

(1)           Siguranţă:
Jucătorul nu poate purta un echipament care pune în pericol integritatea fizică proprie sau pe cea a adversarului.
             (c)       Portarul:

 • poate purta şi pantaloni lungi;
 • tricoul trebuie să fie diferit de cel al coechipierilor şi al adversarilor, respectiv de cel  al arbitrilor.

Regula 24. – Arbitrul si observatorul

 • Pentru conducerea fiecărei partide va fi delegat unul sau doi arbitrii, care vor veghea la aplicarea regulilor de joc şi a căror autoritate şi exerciţiu al drepturilor vor începe de îndată ce au intrat pe terenul de joc şi vor dura pe toata durata jocului, inclusiv cand acesta este intrerupt sau suspendat temporar, sau intrerupt pe durata pauzei dintre repize si va tine până în momentul în care vor părăsi terenul de joc dupa incheierea partidei.

 

(2)   Conducerea jocului
                                Partidele din cadrul campionatului Fair Play de Minifotbal Amatori vor fi conduse de către arbitrii delegaţi de către comisia de organizare. Fiecare joc va fi disputat sub controlul unui organizator, a unui sau a doi arbitrii care vor veghea asupra aplicării Regulamentului de joc în cadrul meciului care se dispută. Arbitrul sau arbitrii vor fi ajutaţi de către un membru din cadrul de organizare având statut de observator şi va avea sarcina şi obligaţia de a cronometra timpul de joc, de a supraveghea jocul din teren şi din afara acestuia pe durata partidei şi de a supraveghea schimbările efectuate de către jucătorii echipelor participante la joc. În cazul unor abateri de la regulamentul de joc a jucătorilor, observatorul are dreptul de a opri timpul de joc şi de a anunţa arbitrul partidei privind cele observate şi se vor lua deciziile regulamentare împotriva jucătorului sau jucătorilor care se abat de la Regulamentul de joc. Unul dintre arbitrii de joc va cronometra timpul de eliminare a jucătorilor sau jucătorului şi va perimte reintrarea pe suprafaţa de joc a acestuia. Observatorul de joc nu are derptul de a interveni asupra deciziilor luate de către arbitrii în timpul partidei, arbitrul având autoritate de decizie.

 

(3)           Drepturi şi obligaţii:

 • veghează la aplicarea regulilor de joc;
 • arbitrul are obligatia de a verifica ca o echipa sa nu foloseasca jucatori nelegitimati
 • are dreptul de a opri jocul pentru orice încălcare a regulamentului, de a suspenda sau de a întrerupe definitiv partida în cazul unor evenimente neprevăzute sau neaşteptate;
 • ia atitudine împotriva jucătorului care are o comportare nesportivă, îl va avertiza, iar, în cazul infracţiunilor grave va dispune eliminarea acestuia;
 • va trimite în afara terenului de joc acele persoane care au pătruns pe teren fără încuviinţarea sa;
 • va opri partida, dacă consideră că un jucător a fost grav accidentat şi va dispune transportarea lui în afara terenului de joc;
 • va lăsa jocul să continue în cazul în care consideră că jucătorul a suferit doar o accidentare uşoară;
 • va hotărâ dacă mingea adusă pentru joc corespunde cerinţelor reg. 2.
 • Permite inlocuirea de jucatori
 • Noteaza si anunta delegatul echipei asupra numarului de greseli a echipei

Deciziile arbitrului referitoare la partidă sunt fără apel definitive.

 (1)          Arbitrul este responsabil cu cronometrarea timpului de joc si a eliminarilor:

 • veghează ca timpul de joc prevăzut în reg. 20 să fie respectat.
 • când mingea intră în joc porneşte cronometrul;
 • verifică durata eliminărilor;
 • indica in mod vizibil scurgerea celor 5 sec. la aruncarea de la margine, repunerea de la poarta, lovitura de la coltul terenului
 • indică prin semnalizare sonoră, sfârşitul reprizelor si a partidei.

  (2)         Arbitrul
-       consemnează numărul de pe tricoul marcatorilor;

 • notează şi verifică pe foaia de arbitraj numele, numărul de pe tricou al jucătorului atenţionat cu cartonas galben sau rosu, precum şi minutul.
 • La sfarsitul partidei arbitrul consemneaza pe foaia de arbitraj motivul eliminarilor
 • Poate acorda informaţii despre partidă echipelor.

In cazul in care arbitrul delegat nu se prezinta la data si ora programarii jocului din campionat, reprezentantii celor doua echipe vor desemna de comun acord o persoana pentru a conduce jocul.
Echipa care nu este de acord cu numirea persoanei in cauza este pasibil cu pierderea jocului cu 3-0.
(3)          Comisia de Organizare si Disciplina evalueaza activitatea arbitrilor pe durata sezonului competitional si pot lua masuri de sanctionare a acestora in cazul in care se constata abateri de la aplicarea legilor jocului.
               Arbitrii pot fi sanctionati cu retinerea de la delegari (etape suspendare) pe o perioada de la 1 etapa la 10 etape.

Regula 25. -  Durata jocului

(1)           Timp de joc:

a)     partidele se dispută în două reprize a câte 25 minute.
                b)    timpul de joc este cronometrat de arbitrul însărcinat cu arbitrarea partidei de conform regulii 19.
c)     durata fiecarei reprize poate fi prelungit pentru a permite executarea sau reexecutarea loviturilor de         la 7 si 9 m.
(2)           Pauză:
Durata pauzei poate fi de max. 5 minute.

 

Regula 26.-  Începutul şi continuarea jocului

(1)           Începutul:
Înaintea începerii partidei, alegerea terenurilor şi a loviturii de începere va fi trasă la sorţi cu ajutorul unei monede. Echipa favorizată de sorţi va avea dreptul să aleagă terenul. Echipei adverse îi va aparţine lovitura de începere
Repriza secundă este începută de echipa care în prima repriză a ales terenul.

(2)           Lovitura de începere:
Lovitura de începere este un mod de a pune mingea în joc:
        -       la începutul jocului;
        -       după gol;
    -       în momentul începerii reprizei secunde;                  
Din lovitură de începere poate fi marcat gol direct.

(3)           Mingea de arbitru:
Dacă jocul este întrerupt într-un mod neprevăzut de regulament şi dacă nu s-au comis alte infracţiuni, jocul va fi reluat printr-o minge de arbitru din locul în care se afla mingea în momentul întreruperii jocului. Dacă în timpul executării mingii de arbitru mingea depăşeşte terenul de joc fără ca aceasta să fi fost jucată de un jucător, mingea de arbitru va ri repetată de la locul iniţial.
             Aplicare:

 • Arbitrul repune mingea în joc prin minge de arbitru. Ea va fi efectuată în locul în care se afla mingea în momentul întreruperii jocului. Dacă acest lucru s-a petrecut în interiorul suprafeţei de pedeapsă, mingea de arbitru va fi efectuată de pe linia de 6 m. paralelă cu linia de poartă de pe punctul cel mai apropiat locului în care a fost comisă fapta.
 • Mingea ajunge în joc doar dacă atinge pământul.

             Sancţiuni:
Mingea de arbitru se repetă în cazul în care:

 • unul dintre jucători atinge mingea înainte ca aceasta să fi atins pământul;
 • după ce atinge pământul, mingea părăseşte terenul de joc fără să fie jucată de cineva.

Regula 27. -  Mingea în joc şi mingea în afara jocului

(1)           Mingea este afară din joc:

  • atunci când depăşeşte terenul de joc, fie pe pământ, fie în aer,
  • atunci când partida a fost oprită de către arbitru

(2)           Mingea este în joc în orice alt moment, inclusiv în următoarele cazuri:

  • dacă a revenit în terenul de joc după ce a atins un stâlp al porţii sau o bară transversală a porţii;
  • dacă a revenit în terenul de joc după ce l-a atins pe arbitrul aflat în interiorul terenului de joc.

Regula 28. -  Golul

(1)           Trebuie acordat gol,
-      când mingea, fie pe pământ, fie în aer, a depăşit cu intreaga circumferinta linia de poartă între stâlpi şi pe sub bara transversală ale porţii fără ca înainte echipa care a inscris să fi comis vreo infracţiune.

 

(2)           Învingătorul partidei:
-      echipa care a înscris cel mai mare număr de goluri va câştiga partida. Dacă nu s-a înscris nici un gol sau dacă echipele au reuşit să înscrie un număr egal de goluri jocul va fi declarat egal.

Regula 29. – Taxe de joc si Sanctiuni

  • fiecare echipa are obligatia de a plati baremul de joc in valoare de 60 lei / echipa la inceputul fiecarui meci disputat din campionat pe sezon exterior
  • taxa de legitimare jucator nou 15 lei (daca echipa depaseste nr. de 15 jucatori inregistarti initial la echipa)
  • transfer de jucatori 20 lei/transfer
  • taxa de recurs, contestatie: 50 lei

       Sanctiunea suportata de un jucator in cazul primirii cartonasului galben este urmatoarea:
-  la 4 galbene primite  - 1 etapa suspendare – 20 lei penalizare sportiva
-  la 7 galbene primite  - 1 etapa suspendare – 30 lei penalizare sportiva
-  la 9 galbene primite  - 1 etapa suspendare – 40 lei penalizare sportiva
-  dupa al 9-lea galben primit la fiecare cartonas galben sta o etapa.

  • un jucător care a acumulat pe durata unei partide două cartonaşe galbene va fi eliminat de pe teren şi suspendat – 1 joc si 10 lei penalitate sportiva.
  • toate echipele au obligatia de a achita taxele de joc inaintea inceperii partidei, la arbitru
  • neprezentarea unei echipe la meciul de etapa atrage urmatoarele sanctiuni:

-       echipa care nu se prezinta pierde partida cu 3-0 si suporta consecintele conform regulamentului

 • plata aferenta taxei de teren 60 ron x 2 ( taxele echipei adverse / joc )
 • neplata acestor sanctiuni sau acestor taxe se sanctioneaza cu neprogramarea echipei de a desfasura jocul programat din campionat pana la plata sanctiunii
 • echipa care nu achita platile aferente sanctiunilor timp de 2 etape consecutive este exclusa din campionat

Regula 31- Diverse

Continutul regulamentului are drept de aplicare doar in situatia in care campionatul Fair Play de minifotbal pentru amatori  este organizat si desfasurat in incinta Bazei Sportive Fair Play Club.
Fair Play ca organizator al competitiei isi rezerva dreptul la continutul si aplicarea acestui regulament ce este aliniat la cerinte Fedreratiei de Minifotbal din Romania.

Echipele care participa in campionatul Fair Play de minifotbal pentru amatori, au obligatia de a semna procesul verbal pentru regulament, care cuprinde: - am luat la cunostinta continutul regulamentului si sunt de acord cu conditiile de participare.
Nimeni nu este absolvit de necunoasterea regulamentului.
Organizatorii (Fair Play Club) nu sunt raspunzatori pentru eventualele accidentari sau alte probleme medicale ale jucatorilor din timpul jocurilor oficiale din cadrul campionatului Fair Play .
Toate informatiile oficiale privind regulamentul, modul de desfasurare, sanctiuni, clasamente, echipe, jucatori, ora si data desfasurarii meciurilor, rapoarte, foi de transfer etc. Se vor publica pe site-ul www.fairplayclub.ro si pe avizier din incinta Bazei Sportive. Informarea electronica este o forma de comunicare oficiala.

ÎN SPIRITUL FAIR PLAY-ULUI ORGANIZATORII SI FEDERATIA DE MINIFOTBAL DIN ROMANIA VĂ UREAZA  MULT SUCCES!!!I


 

designed by kiriashoo
E-mail: kiriashoo@gmail.com
copyright © 2014 Fair Play Club

Pagina de start | Liga I | Liga II | Camp. Firme | Info | Regulament | Sponsori | Galerie Foto | Contact